“VİDEO İZLEMEYİ BIRAK, İNGİLİZCE ÇALIŞ!”

Hemen hemen tüm anne-babalardan böyle cümleler duyuyoruz. Çocuklarımızın yeterli seviyede İngilizce öğrenebilmesi, derslerden geri kalmaması veyahut sınavlarından iyi notlar alması için onları ekran başından alıp defter-kalemin başına oturtuyoruz. Peki, teknoloji çağında yaşıyorken, bu tutumumuz ne kadar doğru?

Çocuklarımızı teknolojinin renkli dünyasına emanet ettiğimizde zarar görmeleri çok olası. Pornografik içeriklerden şiddet imgelerine, korku ögelerinden gerçekdışı karakterlere kadar birçok olumsuz örneğe maruz kalan çocuklarda kalıcı veya geçici travmalara kadar gidebiliyor durum. Hatta ve hatta televizyon, tablet, bilgisayar önünde çok fazla vakit geçiren çocuklarda obezite, göz bozukluğu gibi sorunlar da baş gösteriyor. Halbuki, bu negatif etkileri uzaklaştırıp, teknolojiyi yararımıza kullanmanın birçok yolu da var (özellikle İngilizce öğretiminde).

Artık, çocuklarımız direkt olarak teknolojinin altın çağına doğuyorlar ve bundan dolayı onları bizim büyüdüğümüz şekilde büyütmek imkansız hale geliyor. Çoğu veli, çocuğunun tablet, telefon kullanmasını ve televizyon izlemesini yasaklıyor, aslında çok büyük bir “krizi fırsata çevirme” avantajını gözden kaçırıyorlar.

Teknolojiyi Nasıl Yararlı Kullanalım?

Günümüzde, Youtube, Netflix gibi platformlarda çocuklara uygun içerikler çokça üretiliyor. Üstelik, Türkçe veya İngilizce altyazı açarak çocuklarımıza ekstra İngilizce duyma ve görme fırsatı sağlayabiliriz. Çocuklarımızın ekrana bakma süresini verimli bir şekilde geçirmelerini sağlamak aslında tamamen bizim elimizde. Örneğin, YouTube Kids, tamamen ebeveyn kontrolünde kullanılabilen bir uygulama. İstenmeyen videoları-kanalları engelleme, filtreleme, gibi birçok seçeneği var. Aşağıda İngilizce öğrenmeye yardımcı olacak videoları ve kanalları bulabilirsiniz.

YouTube ve Netflix dışında, fazla bilinmeyen iki önerim daha var. Birincisi, Edpuzzle. Bu araç, hem çocuklarımıza birbirinden eğlenceli ve eğitici videolar sunarken, hem de onların öğrendikleri bilgileri sınayıp pekiştirmeye yarıyor. Arama çubuğunda tıpkı Youtube’daki gibi bir şeyler aratın, karşınıza binlerce sonuç çıkacak. Videoyu izlerken, aniden beliren açık uçlu sorular veya test soruları ile çocuğunuzun videoyu gerçekten izleyip izlemediğini, dikkatini ona verip vermediğini ve izlediği şeyi anlayıp anlamadığını kolayca görebilirsiniz. Ayrıca, ücretsiz bir şekilde istediğiniz herhangi bir videoyu oraya yükleyerek kendiniz sorulu videolar oluşturabilirsiniz. İşte birkaç örnek Edpuzzle videosu:

Bir diğer öğrenme aracı ise Voscreen. Oldukça eğlenceli ve bir o kadar da eğitici olan bu uygulama, seçtiğiniz gramer konularıyla ya da tamamen rastgele konularla ilgili cümleler çıkarıyor önünüze. Bu cümleler, çeşitli dizi ve filmlerden alıntı olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklarımız hem doğru telaffuzları duyarken, hem de anlamada ilerliyorlar.

İngilizce öğrenmek, öğretmenlerimizin verdiği ödevlerin yanı sıra birçok şekilde gerçekleşebilir. Çocuklarımız belki de ödevde yazarak anlayamadığı bir kelimeyi bir videoda görsellerle duyarak aklına kazıyabilir. Onların İngilizceyi öğrenmelerini istiyorsak mutlaka ders dışı aktivitelerle de bunu desteklemeliyiz.

Tabii burada kontrollü olmak ve zamanı iyi kullanmak çok önemli. Çocuklarımıza ekranda geçirecekleri süre için tablolar hazırlayabilir, tabloya uyduklarında onları ödüllendirebiliriz. Birlikte oturup yeni şeyler öğrenmeye vakit ayırabiliriz. Sizin de ona eşlik ettiğinizi gördüklerinde aktiviteden bin kat daha fazla keyif alacaklar ve hevesli olacaklar. Sadece çocuklarımızın öğrenmeye ihtiyacı varmış gibi davranmayalım. Tablette, bilgisayarda Edpuzzle açıp “Haydi, yap bakalım!” diye onları yalnız bırakmaktansa, mümkün olduğunca onların yanında durup sürecini izleyebilirsiniz. Çocuklarımızı 2022 yılında teknolojiden koparıp geçmişte yaşatmak yerine, geleceğe adapte edip teknolojiyi en iyi şekilde kullanmaya çalışırsak ileride size teşekkür edeceklerinden emin olabilirsiniz.

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *